Школа историје српског језика

На иницијативу Матице српске (Одељења за књижевност и језик) и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу одржана је прва  Школа историје српског језика.
Школа је трајала од 29. новембра до 5. децембра 2021. г. и похађало ју је 25 полазника, одабраних студената треће и четврте године основних студија србистике, са државних универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару, Приштини (са седиштем у Косовској Митровици), Источном Сарајеву, Бањалуци и Никшићу. Позвани студенти из Новог Пазара били су оправдано спречени да се одазову позиву и похађају Школу.

Будући да је Школа основана у жељи да се студентима основних студија, заинтересованих за дијахронијска проучавања српског језика, омогући да прошире своја знања те да у оквиру интерактивних предавања и радионица буду упознати са савременим истраживањима и актуалностима у проучавању историје српског народног и књижевног језика, Програм активности у Школи конципиран је у виду свакодневних часова предавања и/или радионица, те ваннаставних активности (обилазак културно-историјских споменика у Тршићу, манастира Троноше, промовисање књига, приказивање издавачке делатности Матице српске).

Предавачи у Школи били су представници најеминентнијих стручњака и проучавалаца историје српског језика: проф. др Александар Милановић, проф. др Ирена Цветковић Теофиловић, доц. др Јелена Стошић, проф. др Владимир Поломац, проф. др Марина Курешевић, др Ана Мацановић, проф. др Исидора Бјелаковић.

Настава (предавања и радионице) одржавала се у преподневним и послеподневним часовима, а ове године односила се на палеографију, на анализу текстова Светог Саве, на аутоматско рашчитавање средњовековних рукописа помоћу софтверске платформе Transkribus, на проучавање славеносрпске ћирилице, на развој лексикона у књижевним језицима Срба 18. и 19. века, на транскрипцију текстова славеносрпске епохе и развој граматичке мисли у првој половини 19. века.
Поред наведеног, у оквиру предвиђених активности представљени су пројекти и  издања Матице српске (Одељења за књижевност и језик) који се односе на проучавање историје српског језика, а организована је и промоција нове монографије проф. др Ирене Цветковић Теофиловић Зде, у светому граду Јерусалиму. Прилог проучавању језика српске путописне прозе (Ниш: Филозофски факултет, 2021).
У оквиру Школе полазници и наставници посетили су Културно-историјски  комплекс у Тршићу, као и манастир Троношу.
У име чланова Програмског одбора захваљујемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије на указаном поверењу и препознавању важности реализовања активности овог профила.

Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031